Hardul merge greu? Soluţii de diagnosticare şi remediere probleme hard disk

de: Alexandru Puiu
30 10. 2014

Deşi unii dintre noi au reuşit să facă tranziţia la SSD-uri, vor mai trece mulţi ani până veţi auzi ultima oară întrebarea ,,Hardul merge greu, ce ar trebui să fac?”.

Ideea de hard, , chiar şi după foarte mulţi ani, implică multe necunoscute pentru posesorii de PC-uri. Partea cea mai greu de înţeles este predispoziţia acestora de a se defecta după o anumită perioadă de timp predeterminată. Nu o dată am auzit poveşti cum că un hard disk care avea garanţie trei ani s-a defectat după trei ani şi două săptămâni. Aceste situaţii grave pot fi influenţate destul de mult de modul în care vă folosiţi computerul, dar, de cele mai multe ori, prin prisma faptului că un HDD este construit în jurul unor componente mecanice foarte sensibile, un dezastru este doar o chestiune de timp. Aceasta este partea proastă. Partea bună este că aveţi mai multe metode prin care puteţi preveni din timp un astfel de scenariu şi, cu un pic de răbdare, s-ar putea să aflaţi că nici măcar nu era o problemă hardware cu hardul vostru.

Hardul merge greu – soluţii software

Deşi există în permanenţă posibilitatea ca ceva rău să se fi întâmplat cu hard disk-ul vostru, eu zic să fim optimişti şi să sperăm că de fapt este doar o problemă software care ţine de distribuţia datelor pe HDD. Pentru a vă lămuri, puteţi scana hardul cu câteva unelte incluse în sistemul de operare.

În cazul în care aveţi un PC cu Windows 7 sau Windows 8, mergeţi în My Computer, faceţi click dreapta pe partiţia aferentă şi accesaţi meniul Properties. De pe pagina Tools, faceţi click pe Check Now şi asiguraţi-vă că este bifată  opţiunea ,,Automatically fix file system errors”. Declanşaţi scanarea cu un click pe Start. În funcţie de gravitatea situaţiei, procedura poate dura câteva secunde sau câteva minute. Este posibil ca la scurt timp după ce aţi făcut click pe Start să întâmpinaţi un mesaj prin care vă este adus la cunoştinţă faptul că hard disk-ul este accesat de sistemul de operare şi scanarea nu poate fi efectuată în acel moment. Vă va fi oferită ca alternativă scanarea la repornirea sistemului – ,,Schedule disk check”. Vă puteţi exprima acordul vizavi de această soluţie şi să reporniţi computerul.

O variantă mai avansată pentru a afla ce se întâmplă cu hard disk-ul vostru este să apelaţi la o fereastră de Command Prompt şi să introduceţi câteva comenzi acolo. Pentru început apăsaţi pe tastele Windows + R şi tastaţi CMD urmat de Enter.  Pentru a anula o scanare programată pentru o partiţie introduceţi ,,chkntfs /x c:” fără ghilimele. chkntfs c: fără nici un alt parametru vă întoarce un mesaj prin care puteţi afla dacă hard disk-ul vostru va fi sau nu scanat la repornirea sistemului. Pentru a iniţia scanarea unei partiţii din această fereastră introduceţi ,,chkdsk c: /f” fără ghilimele, înlocuind c: cu litera aferentă partiţiei care vă supără. Dacă vă doriţi o scanare exhaustivă ce implică verificarea de sectoare defecte de pe hard disk sau bad-uri, marcarea respectivelor sectoare şi, eventual, recuperarea datelor, puteţi o puteţi apela prin comanda ,,chkdsk c: /f /r” fără ghilimele. Dacă hardul care merge greu este folosit în acel moment, în prima etapă, veţi putea forţa scanarea prin deconectarea hard disk de la Windows. Răspunzând nu la această întrebare, vă va fi prezentată ca şi alternativă scanarea hard disk-ului la repornirea sistemului. Şi de această dată puteţi răspunde cu Y de la Yes/Da sau N de la No/Nu. O altă comandă care vă permite să aflaţi dacă experimentaţi o corupere a fişierelor de sistem din Windows, ce se poate datora unor viruşi, programe maliţioase sau probleme cu hard disk-ul este ,,SFC /scannow” fără ghilimele. SFC vine de la System File Checker. Dacă vor fi găsite fişiere defecte, acestea vor fi restaurate.

Utilizatorii de Mac pot executa operaţiuni similare precum cele descrise mai sus din Disk Utiliy. Respectivul program îl găsiţi în Applications – Utilities. Din această fereastră faceţi click pe hard disk-ul sistemului din partea stângă şi de pe pagina First Aid optaţi pentru Verify Disk sau Repair Disk. Tot de aici puteţi verifica integritatea permisiunilor fişierelor. Verifiy Disk Permissions şi Repair Disk Permission poate remedia multe probleme de stabilitate întâlnite în OS X. Este posibil ca Disk Utiliy să nu vă poată repara un hard disk folosit din OS X. În acea situaţie trebuie să reporniţi sistemul în Recovery Mode ţinând apăsate tastele Command + R imediat după pornirea Mac-ului. După câteva minute de aşteptare veţi fi întâmpinaţi de o fereastră prin intermediul căreia puteţi rula din nou Disk Utility. Avantajul cel mai mare al acestui utilitar este că, dacă descoperă o problemă iremediabilă cu hardul vostru care merge greu, vă afişează un mesaj concludent de genul ,,Fă un backup la toate informaţiile şi schimbă HDD-ul cât mai curând.”

Hardul merge greu – motive hardware

Este posibil ca sfaturile de mai sus să nu vă fi remediat problema. Ba mai mult decât atât, este posibil să observaţi că hardul se blochează, că scoate un zgomot agresiv sau un păcănit ritmic care este foarte eficient în a vă speria. Deşi aceste simptome ar putea marca începutul sfârşitului, există câteva metode pentru a fi siguri că o investiţie într-un hard disk nou se justifică. Desigur, dacă sistemul de operare nu mai porneşte iar hard disk-ul vostru nu mai este recunoscut în bios şi nu este afişat atunci când vreţi să reinstalaţi un Windows 7 sau Windows 8, puteţi cu inimă grea să-i constataţi decesul.

Să fim optimişti. Hardul face zgomot într-un mod dubios, dar puteţi în continuare să intraţi în Windows sau OS X pentru a face un backup la date şi pentru a aprecia cât se poate de bine gravitatea situaţiei. Atunci vă bazaţi pe SMART. Fiecare hard disk include un modul intitulat Self Monitoring and Reporting Technology sau SMART. Acesta din urmă ţine o evidenţă foarte clară a stării HDD-ului vostru. Problema este că Windows-ul nu poate accesa nativ aceste informaţii într-un mod intuitiv. Există însă o comandă pe care o puteţi introduce în Command Prompt pentru a obţine sumarul volumului stufos de informaţii ascunde în SMART. Pentru asta, deschideţi o fereastră de CMD prin Windows + R şi introduceţi două comenzi, fiecare dintre ele urmate de apăsarea tastei Enter. Prima este ,,wmic”, fără ghilimele, iar a doua este ,,diskdrive get status”. Dacă totul este în regulă veţi vedea mesajul OK.

[readmore]

O variantă mai prietenoasă implică utilizarea unui program gratuit intitulat CrystalDiskInfo pe care îl puteţi descărca de la această adresă. Se instalează foarte uşor, dar trebuie să aveţi grijă că debifaţi orice alte progrămele vă sunt bifate ca implicite în asistentul de instalare. Din start, la prima rulare, veţi fi întâmpinaţi de o fereastră în care vor fi verificate informaţiile din SMART, iar dacă lucrurile arată bine, un buton mare albastru va fi afişat cu mesajul Good. În mod evident şi Bad este o posibilitate. Dacă vedeţi vreo valoare marcată cu roşu în acest tabel puteţi începe să aveţi emoţii. În acelaşi timp însă, o valoare negativă nu înseamnă ca hard disk-ul va muri mâine, peste o lună sau un an. Înseamnă în schimb că ar fi bine să nu mai aveţi încredere în el pentru că e pe moarte. Înseamnă ca ar trebui să grăbiţi efectuarea unui sau, de ce nu, în cloud. Pentru Mac, informaţii similare pot fi obţinute folosind DiskWarrior sau TechTool Pro.

Hardul s-a blocat – mai am vreo opţiune?

Deoarece, prin natura lor, hard disk-urile nu sunt infailibile, ca nici un alt mediu de stocare de altfel, ar fi bine să vă obişnuiţi, mai ales la datele preţioase, să faceţi copii de siguranţă. Indiferent dacă vă puneţi pozele din vacanţă în cloud sau pe un hard disk extern, din experienţă, sugestia mea este să le aveţi în permanenţă în două locuri. Nu de alta, dar niciodată nu se vor strica toate odată, iar dacă v-aţi obişnuit să vă stocaţi documente pe Dropbox, Mega, Bitcasa sau alte servicii similare, e foarte posibil ca de acolo să dispară cel mai greu.

În principiu, există multe situaţii în care vă puteţi recupera datele de pe un hard disk, fie şi numai parţial. Din păcate, în momentul în care hardul s-a blocat şi nu mai scoate nici un zgomot, decesul s-a produs şi pacientul nu mai poate fi salvat.